Читання ІІ-ої частини Великого покаянного канону св. Андрія Критського

28 Лют

28 лютого 2017 року, у вівторок першої седмиці Великого Посту, в  храмі св.ап.Іоана Богослова було відслужено Повечір’я з читанням ІІ-ої частини Великого покаянного канону св. Андрія Критського.

Вечірнє богослужіння очолив настоятель  храму ієрей Михаїл Голобородько у співслужінні  свящ. Богдана Сливки – настоятеля парафії св. пророка Іллі м. Заліщики Тернопільсько-Бучацької єпархії.

в1 в2 в3

ДОВІДКА

У перші чотири дні Великого Посту канон преподобного Андрія Критського ділиться на частини і читається на Великому повечір’ї, а на Утрені в четвер п’ятої седмиці читається повністю.

Понад 1300 років Свята Церква завдяки цьому твору відкриває нам глибину покаяння. Цей канон можна описати як покаянний плач, що розкриває нам всю безодню гріха. Проникливі слова збентежують душу християнина і пробуджують спрагле серце людини від гріховного сну. Преподобний Андрій майстерно зображає нам великі образи – Адама і Єву, рай і гріхопадіння, патріарха Ноя і потоп, Давида, Обітованну Землю і особливо Христа і Церкву. 

Великим цей канон називається головним чином через свою обширність. Якщо інші канони складаються із 30-ти тропарів,то Канон Андрія Критського складається з 250-ти. Також великим канон називається через великий і глибокий, сповнений розчулення зміст.