ЩО ТАКЕ ПРОСФОРА? ЯК ПРАВИЛЬНО ЇЇ ЗБЕРІГАТИ ТА ВЖИВАТИ?

28 Січ

FB_IMG_1738084993219 FB_IMG_1738084974437 FB_IMG_1738084941170

ЩО ТАКЕ ПРОСФОРА? ЯК ПРАВИЛЬНО ЇЇ ЗБЕРІГАТИ ТА ВЖИВАТИ?

Просфора в перекладі з грецької мови означає «приношення». У власному логічному сенсі давньої Церкви це всякі літургійні приношення: хліб, вино, вода, єлей, свічки. Диякони записували імена жертводавців просфори-приношення в спеціальний помянник і поминали їх на Літургії.

Пізніше словом «просфора» став називатися саме хліб, який призначений для Євхаристії.

Чому саме хліб? Тому що Господь Сам назвав Себе Хлібом. «Я є Хліб життя» (Ін. 6:48). І під час Таємної вечері саме хліб Господь переломив, сказавши: «Це є тіло Моє, що за вас ламається: Це чиніть на спомин про Мене» (Лк. 22:19).

Просфора – це круглий невеликий хліб, що складається з двох частин (символ подвійної природи Христа – Божественної і Людської). Хліб обов’язково дріжджовий або квасний – «живий». Згадаймо євангельську притчу про закваску (Мф. 13:33).

Просфора печеться обов’язково з чистого пшеничного борошна. В її склад входить вода (освячена) і сіль. Вгорі просфори є печатка. Найчастіше це хрест і букви «Іс.», «Хс.» – Ісус Христос і грецькою «Ніка» – «перемога». Можливі на печатках також зображення Пресвятої Богородиці, святих.

З просфори з Христової печаткою вирізається Агнець, який в часі Літургії стане Тілом Христовим, з інших виймаються часточки з поминанням імен живих і спочилих православних християн. Просфори після закінчення Літургії виносять з вівтаря і подають віруючим.

До просфори потрібно ставитися як до святині. Це не простий хліб. Він брав участь в богослужінні (Святе святих Православної Церкви) – Літургії.

Вдома його слід зберігати в спеціальному місці, можна біля ікон, а споживати зі святою водою тільки натще (на голодний шлунок) з молитвою: «Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий свята Твоя просфора і свята Твоя вода на відпущення гріхів моїх, на просвітлення розуму мого, на зміцнення душевних і тілесних сил моїх, на здоров’я душі і тіла мого, на відігнання пристрастей моїх за милосердям Твоїм, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь ».

Слід уважно ставитися до крихт, намагатися не смітити і не розкидати їх. Цвіла просфора за звичаєм утилізується: викидається в річку – в проточну воду.

Найбільш зручно зберігати просфору наступним чином. Поки вона свіжа, розрізати її на маленькі шматочки, покласти їх в полотняний мішечок, щоб вони висохли (можна і в поліетиленовий, тільки не закривати його, щоб був доступ повітря). Коли часточки просохнуть, їх зберігають хоч кілька років. Маленькі шматочки зручніше їсти. Крім того, ціла просфора набагато швидше запліснявіє, тому що всередині її волога, яка може стати живильним середовищем для цвілі.

Що таке антидор?

Це шматочки просфори, з якої вирізали Агнець. Слово «антидор» в перекладі з грецької мови означає «замість причастя». Оскільки ми не можемо щодня причащатися, тому маємо можливість куштувати просфору і пити святу воду благоговійно як якийсь символ причастя. Це не замінник Причастя. Це не рівнозначні речі. Тіло і Кров Христові незрівнянно вищі. Але як символ Літургії, символ Святої Євхаристії, яка виражена пам’ятьма хлібами якими є просфора, і, звичайно ж, при належній вірі, благоговінню і страсі Божому просфора оживляє і підтримує наші духовні і тілесні сили.